A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Az ezerarcú jóga


A jóga egy életmód, mely során egyszerre foglalkozunk testünk, lelkünk és szellemünk épségével. Ez az életstílus tehát egyszerre foglalja magába a testmozgást és a személyiségünk fejlesztését is. A különböző pozíciókban végzett feladatok során a megfelelő légzésre való összpontosítással zárjuk ki a mindennapos problémákat! A jógának számos verziója alakult ki, a pszichés hatásokat adó ágazatoktól a dinamikus, test rugalmasságát célzó mozgásformákig.

A jóga ágazatai

Kezdő jógázók izgalmas bevezetést kaphatnak a jóga világába a Hatha-jógán keresztül. Ez a jóga-forma a testtudatot hivatott fejleszteni. A gyakorlatok elvégzése során csak a testünkre koncentrálunk, miközben nem aggódunk a jövő kétségein és a múlt gondjait is a hátunk mögött hagyhatjuk. A Hatha-jóga előnye, hogy könnyen elsajátítható mozdulatokból áll, melyek nem igényelnek túlzott erőfeszítéseket. Minden mozdulatot addig kell kitartani, amíg nem válik fájdalmassá.

Az Astangra-jóga lendületesebb, dinamikusabb gyakorlatokkal tarkított, ugyanakkor megmaradnak a hajlékonyságot eredményező mozdulatok is. A rugalmasság folyamatosan fejleszthető az egyre nehezedő és összetettebb feladatok során. A testhelyzetek úgy követik egymást a gyakorlatok során, hogy a nyújtás és a lazítás is megvalósuljon. A folyamatosan kontrollált légzőgyakorlatok miatt a harmónia elérése is beteljesül, a belső feszültségtől megszabadulhatunk.

Ha tavasszal méregtelenítésre vágyunk, a jóga akkor is nyújt megoldást! A 36 fokos teremben végzett dinamikus Agni-jóga gyakorlatok teljesítése során az anyagcsere-folyamatok indulnak be. A káros anyagok az izzadással képesek távozni a szervezetből. Már az első alkalom után érezhető az test felélénkülése. Az elemek ennél az ágazatnál is könnyen elsajátíthatóak, így a sikerélmény garantált.

A Bikram-jóga során még magasabb hőmérsékletű teremben hódolhatunk a szenvedélyünknek, az izzadás ezúttal 40 fokos és fülledt helyen történik. Rendkívül jó megoldás alakformáláshoz. A melegben az izmok és a szalagok lazábbak, ezáltal a sérülés veszélye jelentősen csökkenthető. Az egészségesebb szervezet és a feszes test eléréséhez kiváló alternatívát ad ez a jóga.

A Nalini-jóga kifejezetten a nőknek lett kifejlesztve, mert a medencealapi záróizmokat dolgoztatja meg és erősíti. A nőies mozdulatok hatására javul a testkép, a testtudatosság és a szexuális energiák is felerősödnek.

A szellemi vonal leginkább a Tantra-jóga keretein belül mutatkozik meg, a Tantra-gyakorlatok magasabb tudati szintre emelnek. A test erősítésén túl a foglalkozás az indulatokat is csillapítja és belső egyensúlyhoz vezet. A spirituális tudás elnyerését tűzi ki célul.

Az Öt tibeti rítus egy ősi gyakorlatsor, melynek rendszeres végzése során fiatalabbnak érezhetjük magunkat testben és lélekben egyaránt. A fiatalság forrásaként is emlegetett öt tibeti rítus öt egyszerű feladatból áll, melyet bárki elvégezhet. Az öt rítus a test energiaközpontjain keresztül fejti ki hatását, szabályozva az energia áramlását.

Minden jógatípus más-más hatást gyakorol, így ha jógázni szeretnénk, ismerjük meg a kiszemelt foglalkozások céljait és aszerint válasszunk. Célszerű több jógát is kipróbálni, hogy rábukkanjunk a számunkra legjobbra. Egy biztos, aki egyszer kipróbálja a jógát, nem hagy fel vele a jövőben sem!