A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Okos telefon - okos társadalom?


Okos társadalom

Mindezt köszönhetően a 21. század egyik legnagyobb vívmányának: az okos telefonoknak. Azonban felmerül a kérdés: az okos kütyük használatával egyenesen arányosan leszünk okos felhasználók is? Erre és egyéb az okos telefon körüli kérdésekre keresi cikkünk a választ.

Mai rohanó társadalmunk velejárója a technika rohamléptű növekedése. Bár bizonyos szempontból ezek a kütyük meg is könnyíthetik életünket, hiszen már-már szerves részévé váltak a munkánknak, ráadásul a kapcsolattartás folyamatát is jócskán leegyszerűsítette.

Ennek ellenére a néha hatalmas áldást jelentő okos kütyük mára szinte önálló életre keltek, mi pedig már jóformán azt sem tudjuk, hol kell kikapcsolni őket. Társadalmi jelenséggé vált ezen eszközök általi függés és tapasztalatok illetőleg statisztikai adatok szerint már öt perc is sok számunkra, amit telefonunktól távol kell, töltsünk. Mindezek ellenére az okos telefonokat igenis lehet tudatosan és az ésszerűség határain belül használni, csak meg kell vizsgálnunk mik azok a rossz szokások, amiket mihamarabb ki kellene iktatnunk az életünkből.

Még csak egy e-mail

Hajlamos vagy akár késő este is a főnököd vagy munkatársaid e-mailjeire válaszolni? Ha igen ezt a rossz szokás minél előbb igyekezz megszüntetni, ugyanis felmérések által bizonyított tény, hogy akik még este kilenc óra után is aktívan a hálón, sőt akár munkára és tettre készek, azok másnap sokkal gyengébben teljesítenek majd, élesben a munkahelyükön. Ennek oka, hogy kései böngészés éberrés tesz, ami megnehezíti a nyugodt alvás állapotának elérését. Ugyanis a bekapcsolt készülékek csak ingerelnek minket arra a tényre, hogy reagálnunk kell a beérkezett üzenetekre. Nyilván nehéz az efféle rossz szokásainkat megszüntetni, de ha valóban stressz mentes és pihentető alvásra vágyunk feltétlenül szükséges megtennünk ezt a lépést. Ráadásul a főnök e-mailje is valószínűleg várhat reggelig.

Séta közben sms

Sokan azt gondolhatjuk, hogy a billentyű pötyögése és a lábunk elé figyelés tökéletesen működik együtt, ám erről a lefejelt villanypóznák tudnának csak igazán mesélni. Az utcán sétálva sms-t írni nem csupán ránk nézve rendkívül veszélyes, hanem a körülöttünk igyekvőkre is. Ugyanis azok, akik sétálás közben próbálnak egy-egy rövid üzenetet megírni hajlamosak – nyilván tudat alatt – hirtelen megállni az utca vagy a bevásárlóközpont közepén vagy akár irány váltani. Tehát a járókelők számára teljesen kiszámíthatatlan lépéseket tenni. Ha úgy érzed ez az sms most tényleg nem tűr, halasztást inkább húzódj félre vagy ülj le egy közeli padra és írd meg, de semmiképpen ne veszélyeztesd se a magad se pedig mások testi épségét.

Ami online nem elérhető az nem is létezik?

Ez az a gondolat, amit sürgősen ki kell vejünk a fejünkből. sokan úgy gondoljuk, hogy folyamatos online jelenlétünkkel, avval hogy nulla huszonnégy elérhetőek vagyunk, a külvilág számára leszünk csak igazán fontosak. Facebook, Twitter és társaik ugyan jelentősen megkönnyítették a kapcsolattartást, ám ha tetszik, ha nem mindenkinek kell egy kis szünet. Bátran lépj ki a chatről, ha épp nincs kedved beszélgetni vagy halkítsd le a telefonod, ha pihenésre vágysz. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy néhány órányi offline jelenlét még nem a világ vége, ráadásul a közvetlen emberi kapcsolatainkat is mobiltelefon is internet nélkül tudjuk csak igazán ápolni. Bár a mai generáció számára ez biztosan nehéz feladat, hiszen az majdhogynem okos kütyüvel a kézben születnek, de a helyzet az, hogy a valódi kapcsolataink megtartásában nincsenek segítségünkre az okos telefonok, sőt csak gátolják azokat.