A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Radar detektor, elkerülhető a gyorshajtás okozta büntetés


Ha még erről „fényképet” is készítettek akkor enyhébb esetben jön a pénzbírság, súlyosabb kihágásnál akár a jogosítványunk bánja.

Magyarországon 2003 vége óta legálisan használható az úgynevezett radar detektor. Ez a kis készülék előre figyelmeztet minket az út mentén megbúvó traffipaxokra. Felmerül azonban a kérdés, „hatásosak ezek a készülékek? Biztosan elkerülöm a büntetést radardetektor használatával?”.

Radar detektor


Ezek a készülékek érzékelik a traffipaxok frekvenciáit és jelzik azt a használója felé. A radardetektorok érzékeny műszerek, előfordul, hogy tévesen riasztanak, elsősorban városi használatkor. Itt vannak olyan zavaró tényezők, melyek akkor is működésre késztetik a detektort, mikor nem traffipax sugároz. Ez kiküszöbölhető a „City” funkció bekapcsolásával, mellyel szinte minden radardetektor rendelkezik. Autópályán célszerű a „Highway” funkciót alkalmazni, mely sokkal érzékenyebb, így a nagyobb sebesség mellett is jelzi a sebességmérő készüléket.

Miért jó a radardetektor?


Elsősorban ad egyfajta biztonságérzetet, nem kell állandóan az út szélét pásztáznunk egy-egy felállított traffipaxot keresve. Nem utolsó szempont, főleg a 2008. májusi szigorítások óta, az akár 300.000,- forintig terjedő büntetések elkerülése. Végül, bár nem utolsósorban, megvédi a jogosítványát, melyet egy jelentős sebességtúllépés esetén azonnal bevonhatnak.

A radardetektor nem csodalámpás


Radardetektor ide, radardetektor oda, azért még mindig az a legbiztosabb módszer, ha betartjuk a sebesség határokat. Igaz, hogy a radardetektor egy hatásos segédeszköz a traffipaxok és autósok „küzdelmében” mégis előfordulhatnak olyan zavaró tényezők, hatások melyek következtében, nem vagy csak későn jeleznek a készülékek.

Ott vannak még az új, modern lézeres sebességmérő készülékek, egy radardetektor azok jelenlétét nem, vagy csak későn érzékeli. A lézeres mérőműszerek kiszűrésére a lézerblokkoló készülékek alkalmasak, ezekről egy következő írásunkban szólunk bővebben.

Fontos még megemlíteni, hogy a radar detektor használata Magyarországon legális, ha külföldre megy, minden esetben tájékozódjunk róla, hogy az adott országban milyen törvények vonatkoznak a radardetektor használatára.