A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Vita, mint a kapcsolat velejárója


Óriási tévedés azt gondolni, hogy ki lehet tenni az egyenlőség jelet a vita és a rossz kapcsolat közé. A vitának igenis helye van a szerelemben, csak tudni kell megfelelően alkalmazni.

A szükséges rossz, ami valójában jó

  • A vita elkerülhetetlen minden kapcsolatban, sajnos nem lehet kibújni alóla. Vitára szükség van már csak azért is, hogy feloldjuk a belső feszültséget, bennünk rejlő esetleges konfliktust, és csillapítsuk a nap folyamán felgyülemlett stresszt.
  • Ha kiadjuk a mérgünket, igazából az kerül felszínre, ami valójában bánt minket. Tudni kell azonban különbséget tenni az ész nélküli vagdalkozás, tányérdobálás, és az értelmes, kapcsolatot építő vita között.

Csak higgadtan és őszintén

  • Ne engedjük elszabadulni az indulatokat. Nem a másik megbántása vagy a sárba tiprása a cél. Régi szabály, hogy meg kell tanulnunk elszámolni tízig, mielőtt kimondanánk valami visszavonhatatlant.
  • Fontos, hogy mindkét fél szóhoz jusson. Ha máshogy nem megy, kérjük meg őt, hogy most hallgasson végig, és lehetőleg ne szóljon közbe, amíg be nem fejeztük mondandónkat. Utána hallgassuk meg a partnert is, hadd mondja el ő is, amit szeretne és kommentálhassa a hallottakat.
  • Őszintén és nyíltan érveljünk, tiszteljük meg a másikat azzal, hogy egyrészt végig hallgatjuk és figyelünk rá, másrészt őszintén és higgadtan lereagáljuk az ő véleményét is.

Kizárólag kettőnkre tartozik

  • Ne essünk bele abba a csapdába, hogy önigazolásképpen egy külső embert szeretnénk bevonni kettőnk vitájába. Nincs szükség harmadik emberre ahhoz, hogy igazunkat bizonyítsuk. Sőt.
  • Egy idegen –legyen az akár egy barát- bevonása csak a saját gyengeségünket bizonyítja. Azt, hogy egyedül nem vagyunk képesek kiállni a véleményünk mellett, támaszra van szükségünk. Ráadásul egy külső ember óhatatlanul éket ver a kapcsolatba, további vitákat generál a megoldás helyett.
  • A vita kizárólag kettőnkre tartozik, és csak mi tudjuk kibogozni a szálakat, feloldani az esetleges konfliktust.

Sértődés helyett a megoldás keresése

  • Ahhoz, hogy megoldásra jussunk, szükséges, hogy részletesen megbeszéljük a felmerülő problémákat. Az általánosítás helyett konkretizáljunk. Fontos, hogy a vita középpontjában a megoldás keresése álljon.
  • Tudjunk igazat adni a partnernek, ne engedjük, hogy a sértődöttség kerekedjen felül. Ne gyártsunk veszteseket és nyerteseket, a vita során mindkét félnek lehet igaza és tévedhetnek is egyúttal.
  • Tisztázzuk a félreértéseket. A vitát minden esetben zárjuk le, ha kell, kössünk kompromisszumot anélkül, hogy tüske maradna bennünk.
*** Ne bízd a véletlenre, randizz, keress online és fényképes társkeresőt  

« Vissza a cikkekhez