A társkereső, ahol könnyen rád talál a szerelem!

Kalap kavalkád – avagy mit viseljünk a hőségben?


A forró nyári napokon mindenki az árnyékot keresi. Egy jól megválasztott kalap segítségével a hőn áhított árnyék mindig velünk lehet, azonban néhány jó tanácsot érdemes lehet megfogadni a vásárlás előtt! Ha fejfedőt vásárolunk, a méret legyen az első számú szempont, ami alapján döntünk valamely darab mellett. Érdemes felpróbálni több formájú kalapot is, figyelve arra, hogy mely testrészünket védi és melyik emeli ki legjobban előnyös vonásainkat. Ajánlott szem előtt tartani a praktikusság szempontját is, így ha hosszú távra tervezünk kalapot vásárolni a tisztántartására is gondoljunk már a vásárlás során. A mosható darabokból érdemes egy mérettel nagyobbat választani, hiszen a mosás során a textil összemehet! De nézzük is, mik a legnépszerűbb kalapviseletek:

Szalmakalap

Talán a legtöbb szín és forma a szalmakalapból létezik, hiszen a legkönnyebben alakítható anyagok egyike. Minden bizonnyal az is megkockáztatható, hogy a legkedveltebb viselet a nagy nyári hőségben, mert könnyű és jól szellőzik. Az ára a széles kínálat okán nehezen behatárolható, de párszáz forinttól néhány ezerig kell áldoznunk a hűsölés érdekében. A kiválasztás során érdemes tekintettel lenni arra, hogy minél szélesebb karimájú kalapot választunk, így az jobban védi bőrünket a káros napsugaraktól.

Közismert képviselője a méltán híres spanyol-mexikói vonatkozású sombrero. Különlegessége, hogy az ilyen kalapunk rendszerint nagyobb átmérővel rendelkezik, mint a vállszélességünk; így biztosan árnyékot ad homlokunknak, arcunknak, fülünknek, vállunknak olyakor még hátunk egy részének is. Gyakran díszítik a karimáján lógó „golyókkal”, melyek a fejmozgás során vidáman táncolnak.

Cowboy-kalap

Sokak által kedvelt darab a cowboy-kalap is, bár inkább a férfiak körében hódít. Egy-egy western stílusú outfit esetében nagyon jól hasznosítható kiegészítő. Habár kaphatóak igazi bőrből készült western kalapok is, szinte biztos, hogy nem ezeket a fejfedőket részesítjük előnyben a nagy nyári melegben. Szerencsére azonban cowboy kalapból is készítenek „szalma változatot”, így a célnak és az ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk öltözékünket. Gyermekek esetében előnyös lehet olyan darabot választani, amely rögzítővel rendelkezik, így a hancúrozás közben sem veszíti el a fejfedő kis gazdáját.

Napkalap

A napkalap egyszerű és nagyon kedvelt fejfedő a nyári hőségben. Könnyű, textilből készült darab, amely jól hajtogatható és kevés helyet foglal. Kicsi karimával rendelkező sapka, jellemzően a karimája lefelé hajlik és több sor körkörös varrás adja a tartását. Nagyon praktikus viselet, hiszen strandoláshoz is kiváló, de akár egy kirándulás során bevizezve is viselhető a napszúrás elkerülése érdekében. Nagy előnye sok kalappal szemben, hogy mosható. Népszerűségét bizonyítja, hogy a vízparton a horgászok fején is hasonlókat lehet látni, a strandokon is gyakran felbukkan a kobakokon és még sorolhatnánk!

Baseball sapka

Bár nem nevezhető kalapnak, a nyári nagy melegben az egyik legkedveltebb fejfedő minden bizonnyal a baseball sapka. Megszámlálhatatlan verzió létezik ebből az unisex viseletből, talán az elmúlt években a fullcap és a snapback sapkák voltak a legnépszerűbbek a fiatalok körében. A baseball sapkák azonban nem csak a fiatalokat védik meg a káros sugaraktól, nyáron más korosztály képviselői is előszeretettel hordják őket.